A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégium és energetikai terület erősödése – Beszámoló

A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégium erősítette a kapcsolatát az energetikai területtel, amelynek a keretében 2024. április 09-én és 12-én üzemlátogatást szervezett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. látogatás és Paksi Napelempark bejárása program keretében (https://kando-szakkoli.uni-obuda.hu/mvm-paksi-atomeromu-zrt-latogatas-es-paksi-napelempark-bejarasa-1-csoport/ ), és ezen események előkészítése érdekében 2024.03.20-án előkészítő előadást tartott Dr. Molnár Ferenc vezérigazgató helyettesi tanácsadó és Németh Gábor nukleáris szakértő, bemutatva az erőmű történetét, illetve kitekintést tett a magyarországi energetikai helyzetre és felhívta a figyelmet a napelempark jelentőségére (https://kando-szakkoli.uni-obuda.hu/mvm-paksi-atomeromu-zrt-latogatas-es-paksi-napelempark-bejarasa-felkeszito-eloadas/ ).

Az üzemlátogatás meghirdetésre került a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar összes hallgatójának és oktatójának, akik a két látogatási napon 40-40 fővel részt vettek a szakmai programon, amelyet az MVM Zrt. ingyenes busz és egy közösen elfogyasztott ebéddel támogatott.

A jó kapcsolat bővítése érdekében a 2024.07.29-2024.08.03 között megtartásra kerülő Nyári Gyerekegyetem: Szigetváros fejlesztése zöld energiával – a Minecraft világában program keretében (https://kando-szakkoli.uni-obuda.hu/nyari-gyerekegyetem-szigetvaros-fejlesztese-zold-energiaval-a-minecraft-vilagabannyari-gyerekegyetem/) a résztvevők számára szintén lehetőség nyílik a Paksi Atomerőmű Zrt. látogatásra és Paksi Napelempark bejárására 2024.08.02-án.

Az energetikai szakmai programok kiegészültek az E.on képviseletében Szegedi Péter, Várkövi József és Gál Zoltán 2024.04.11-én szakmai előadást tartott, amelyben bemutatták az E.on vállalatnál a villamos energia biztosítása érdekében végzett mérnöki tevékenységek közül a Főelosztó hálózati tervező jellemző feladatait, munkanapját, a feladatai ellátása során jelentkező kihívásokat. Az előadást követően számos kérdéssel bombázták a hallgatók az előadókat (https://kando-szakkoli.uni-obuda.hu/e-on-ipari-partner-eloadasa/ ).

Sándor Tamás