Labirintusverseny 2023

2023.09.22-én a Robert Bosch Kft., az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, a Bánki Donáth Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar és a Neumann János Informatikai Kar közös szervezésében megrendezett versenyen 9 csapat (Æthra, Clever Car Co., Jerry, Kifli, Maze Runners, MIND1, R, Ratrack, Reboot, XYZ) mutathatta be robotjait. A zsűriben részt vett az Óbudai Egyetem részéről Dr. Nagy István (BGK), Bakosné Dr. Diószegi Mónika (BGK), Borsos Döníz (KVK) és Sándor Tamás (KVK), a Robert Bosch Kft. részéről Dr. Csilling Ákos és Herczegné Dr. Kern Boglárka.

A versenyre a hallgatók már a 2022/2023-as tanév tavaszi félévében elkezdték a készülést: a Projektek az iparból szabadon választható tárgy keretében a három kar oktatóinak részvételével előadásokon vettek részt, majd a benyújtott terveiket a zsűri minősítette a félév során, az elfogadott tervek megvalósításához pedig a Robert Bosch Kft. biztosította az alkatrészeket. A félév zárásaként 2023. júliusában a zsűri értékelte az elkészült robotokat.

A verseny a https://www.youtube.com/watch?v=bhGPlUSyjSE oldalon élőben követhető volt az esemény ideje alatt.

A csapatok a sorrendhúzást követően bemutatták magukat, robotjaikat, majd a pályán bizonyították a robotok működőképességeit. A verseny első körében háromszor futhattak neki a robotok a labirintuspálya teljesítéséhez, ekkor a köridőt, a mozgás tulajdonságokat (egyenes, fordulás), illetve az RFID detektálást értékelte a zsűri. Az első kör három futamában három csapat (a Reboot, a Ratrack, a Jerry) ment végig a pályán.

Egy rövid közös ebédet követően a 2. körben három csapat mellett egy negyedik csapat is folytatta a versenyt. A 2. kört követően a verseny végeredményét a szoros küzdelem után a zsűri rövid tanácskozás után kihirdette:

Összetett kategória:

  1. helyezés: RaTrack csapat, Kiss Csaba (KVK), Noll Ádám (KVK)
  2. helyezés: Reboot csapat, Széles Péter (KVK), Szabó Gábor (KVK), Kálmán Attila (BGK)
  3. helyezés: Jerry csapat, Csóka Ákos (NIK), ,Szczuka Bendegúz András (NIK), Holczmann Dominik (NIK)

Különdíj: Clever Car Co. csapat, Abdikazakh Aibek (KVK)

Gépészeti különdíj: R csapat, Fonyódi Máté (BGK), Huszti Zoltán (BGK)

Innovációs Zöld: Æthra csapat, Zavaczki Tamás (BGK), Tóth Albert Martin (BGK)

A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégium szervezői és támogatói szerepet töltött be az események során.