Rakétaépítés előadás és verseny a Kandó Kálmán Szakkollégium szervezésében

A Kandó Kálmán Szakkollégium legutóbbi on-line rendezvényén 2021.06.24-én a modell rakétaépítés rejtelmeibe vezette a tagjait, illetve a téma iránt érdeklődőket. A rendezvényen rész az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánja is. 

A bevezető előadás célja a modell rakétázás egyetemi relevanciájának előtérbe helyezése volt. A nagyobb méretű, egyedi modell rakéták elkészítéséhez számos mérnöki feladatot kell megoldani, melyek nagyon tanulságosak a fiatal hallgatók és mérnökök számára. 

A prezentáció során bemutatásra került a modell rakétázás általános fizikája, illetve az is, hogy a projektekben fellépő mért mennyiségeket és jellemzőket matematikailag hogyan kell értelmezni. Ezt követően a modell rakéták típusai, illetve általános felépítésük került ismertetésre. Az előadó, Takács Dániel, az Automatizált gyártórendszerek modulon frissen végzett villamosmérnök, kitért a rakétamotorok osztályozására, illetve a hajtóanyagok fajtáira és tulajdonságaira is. 

Demonstrációs célból egy korábbi projektjéből (modell rakétamotor tesztpad), illetve egy modell rakétaépítéssel foglalkozó csapat (ARIS) néhány munkájáról is illesztett be képeket, hogy feltárja a különböző mérnöki feladatokat (pl. NYÁK tervezés, rakéta motortervezés, CFD szimulációk, stb.). 

Az előadása végén az EUROC nevű modell rakéta versenyre hívta fel a figyelmet, melyet egyetemistáknak rendeznek, és minden év októberében kerül megrendezésre Ponte de Sorban (Portugália). A verseny célja legalább 1kg hasznos terhet (CubeSat, CanSat) feljuttatni a megadott 3000 vagy 9000 méter magasságba, ahol az a rakétából kidobásra kerül és a visszatérés során mérési adatokat gyűjt a légkörből. Az egység(ek) biztonságos visszahozása ejtőernyővel történik. 

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán a Kandó Kálmán Szakkollégium támogatásával alakult egy Spacenetiq nevű csapat, akiknek célja, hogy a 2022-ben megrendezésre kerülő EUROC versenyen megméressék magukat. A jelenleg 18 hallgatóból álló csapat számára az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar laboratóriumaiban és műhelyében fognak folyni a munkálatok, illetve a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégium és leendő szponzorok nyújtanak anyagi támogatást a projekt részére. 

A Spacenetiq csapat előreláthatólag egy kb. 2-3m magas és 50-70kg-os modell rakétát fog építeni a versenyre, mellyel a 9000 méteres magasságot célozzák meg. A rakéta vezérlését ARM architektúrájú, redundáns STM32 mikrokontrollerek fogják biztosítani a számtalan szenzorból (pl. gyorsulásmérő, nyomásmérő, GPS, stb.) származó adatok és egyéb irányítási algoritmusok alapján. A Kandó Kar STMicroelectronics laborját az STMicroelectronics SA Magyarország régóta támogatja. 

A rakéta tolóerejét pedig egy hibrid (Paraffin + Dinitrogén-oxid) hajtóanyagú motor fogja biztosítani, melynek a maximális tolóereje kb. 3-4kN lesz. A repülés során pedig egy grafikus felhasználói felület tudja majd biztosítani, ahol majd nyomon lehet követni a rakéta állapotát és a mérőegységek (pl. CanSat) eredményeit. 

A Spacenetiq csapatába még zajlik a tagfelvétel összesen 30 főig.