A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégium szakmai útja Nürnbergben – Beszámoló

A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégium idén 17. alkalommal utazott Németországba 2024.04.08-11 között, hogy megtekintse Nürnbergben a háromnapos Embedded World 2024, azaz Beágyazott Világ 2024 kiállítást (https://kando-szakkoli.uni-obuda.hu/embedded-world-2024-nurnberg/ ). A négynapos kirándulás rendkívüli lehetőséget jelent: amellett, hogy egy szakmailag elismert és nagy jelentőségű rendezvényen vehettünk részt, bejárhattunk egy gyönyörű várost, melynek minden négyzetméterén történelmet találunk, és nem mellesleg összekovácsoltuk a kis közösségünket is.

A 43 fős csoport (41 fő hallgató, akik között a kari TDK, a határontúli MTDK, illetve országos TDK helyezettjei is ott voltak, illetve két oktató is: Borsos Döníz és Sándor Tamás) 2024 április 08-án, hétfőn reggel 5-kor indult a nagy útra. Úticélunk első állomása az ambergi Siemens Impulse Visitor Center volt (https://www.siemens.com/global/en/products/automation/topic-areas/impulse-visitorcenter.html ), ahol a bemutatóterem mellett a Siemens PLC-k gyártásába is betekinthettünk. A sok érdekes szakmai látnivalót követően a Nürnberg mellett fekvő Zirndorfot délután 7-kor értük el. Takaros kis szállásunk szobáit hamarosan elfoglaltuk, majd feltérképeztük a környéket. Az előttünk álló izgalmakra közös vacsorával készültünk, amit egy helyi hagyományőrző étteremben fogyasztottunk el.

Az elkövetkező három nap délelőttjét a Messezentrum öt óriási, az Embedded World 2024 kiállítás számára fenntartott csarnokokban töltöttük, ahol összegyűlt a világ összes létező, beágyazott rendszerekkel foglalkozó cége; a startupoktól a legismertebb nagyvállalatokig mind delegáltak egy-egy csapatot a kisebb-nagyobb standjukra, és nem érkeztek üres kézzel.

A legtöbb helyen a szakmai beszélgetések után – vagy azok jutalmául – begyűjthettünk egy-két ajándékot, melyek közül a legértékesebbek a fejlesztőpanelek voltak. Betekintést nyerhettünk a különböző tesztelési-diagnosztikai, tárgy- vagy arcfelismerő szoftverek, fejlesztői környezetek, orvostechnikai műszerek, speciális célú oszcilloszkópok, és számtalan egyéb, az életünket megkönnyítő eszköz működésébe, és a standoknál eltöltött kellemes percek gyümölcseként számunkra addig ismeretlen nézetekkel, szemléletekkel ismerkedhettünk meg. A délutánt a nevezetességek számára tartogattuk: felfedeztük Nürnberg belvárosát, a várnegyedet.

Április elején tehát csodás élménnyel és szakmai tapasztalattal lettünk gazdagabbak. A kiállítás az olykor furfangos mérnöki megoldásokkal és a futurisztikus kiállított tárgyakkal megmutatta nekünk a jövőt, amit tanulással és kemény munkával mi is elérhetünk, és amely felé a környezetünket terelni, illetve vinni, mint leendő villamosmérnököknek, kötelességünk.

Viszlát, Nürnberg, találkozunk jövő márciusban!

Sándor Tamás

A program megvalósulásának támogatói:

  • Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara.
  • Az Óbudai Egyetem 2023.03.17-én meghirdetett A szakkollégiumok szakmai és közösségi munkája fejlesztésének támogatására című pályázata.
  • Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt „Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása” című pályázata (NTP-SZKOLL-23-0056).
  • Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt” Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása” című pályázata (NTP-HHTDK-23).

A program megvalósulását támogatta a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt „Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása” című pályázata (NTP-SZKOLL-23-0056).