Bosch Semicon Quest

Tudtad, hogy hány különböző szakterületen dolgozó mérnök vesz részt egy-egy félvezető termék fejlesztésén a budapesti Boschnál?

Kíváncsi vagy, hogy milyen folyamatok futnak le, amíg egy szenzor vagy egy power modul fejlesztés során a designtól eljut a karakterizációig?

Az eseményen a félvezető tervezéstől a szimuláción keresztül a karakterizálásig megismerheted, hogyan is zajlik a félvezető termékek fejlesztése a budapesti Boschnál.

Rövid előadások, elméleti és interaktív feladatok várnak Rád, melyek révén betekintést nyerhetsz kollégáink mindennapi munkájába, mérnökeink tapasztalatai alapján megtudhatod, hogy milyen kihívásokkal jár egy MEMS szenzor vagy egy power modul fejlesztése, valamint azt is, hogy a különböző szakterületek hogyan működnek együtt egy cél érdekében, hogy egy kiváló minőségű termék kerülhessen piacra.

Vegyél részt a szabadulószoba kihívásokban, ahol alkalmazhatod a megszerzett tudást csapattársaiddal együttműködve. Látogasd meg a marketplace standjait, ahol közvetlenül találkozhatsz a legújabb fejlesztések szakértőivel és érdekes információkat szerezhetsz az innovatív eszközökről. Ez a rendezvény kiváló lehetőség a szakmai fejlődésre, új kapcsolatok építésére és a legmodernebb technológiák felfedezésére. Ha felkeltették az érdeklődésed az eddigiek, akkor gyere el te is a Semicon Quest-re!

Helyszín: Bosch Budapest Innovációs Kampusz 1103, Budapest, Vaspálya utca 57/a – Auditórium

Időpont: 2024.09.11. 17:00 – 21:00

A rendezvény résztvevői között pedig kisorsolunk egy JBL Charge 5-t, 1 darab Tesla élményvezetést, illetve a nyertes csapatot Cyberjump belépővel lepjük meg!

A rendezvény ingyenes, zártkörű és limitált számban látogatható. Ha nem szeretnél lemaradni, regisztrálj most!

https://boschevent.hu/semiconductor-meetup

Az előadás nyelve magyar / The language of the event is Hungarian

Mobilrobotok az útvesztőben, avagy újra verseny volt a labirintus falai között, megrendezésre került a II. Labirintusvereny első futama  

A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégium a 2023/24-es tanév tavaszi félévére is meghirdette a Robert Bosch Kft.-vel közösen szervezett Labirintusversenyt. A versenyre a Szakkollégium oldalán lehetett benevezni (https://kando-szakkoli.uni-obuda.hu/labirintusverseny-2024/). A versenyre 8 csapat jelentkezett be az oldalon. A Projektek az iparból tárgy keretében a félév során felkészítő előadások, illetve külön szakkollégiumi szakszemináriumi előadások kerültek megtartásra „Mobilrobotok az útvesztőben” címmel (https://kando-szakkoli.uni-obuda.hu/labirintusverseny-mobilrobotok-az-utvesztoben-projektek-az-iparbol-ipari-projektek-szakszeminarium-sorozat-2024/), illetve az Ipar 4.0 és IoT Szakszeminárium (https://kando-szakkoli.uni-obuda.hu/ipar-4-0-es-iot-alapozo-resz-mcu-programozas-szakszeminarium/) is kapcsolódó ismereteket adott. A tervezési fázis lezárásaként a csapatok 2024.05.24-én egy két tagú tervzsűri (Borsos Döníz és Sándor Tamás) és egymás előtt mutatták be a terveiket (https://kando-szakkoli.uni-obuda.hu/projektek-az-iparbol-ipari-projektek/). Az egyes tervekhez a zsűri, illetve a többi csapat tagjainak hasznos továbbfejlesztési ötletei is párosultak a bemutatón. 

Az egész napos versenyre 2024.06.14-én 09:00-tól került sor a Tavaszmező 14-18. G épület Zsibongójában, ahol a versenypálya, illetve a versenyzők részére felkészülési helyek kerültek kialakításra. A verseny a http://labirintusverseny.totharmin.com linken elérhető csatornán is lehetett on-line követni. A délelőtti versenyszámokat a közös ebéd, majd délutáni fordulók követték. Izgalmas verseny után a szakami zsúri értékelte a látottakat: Dr. Csilling Ákos (Robert Bosch Kft.), Dr. Wührl Tibor (OE KVK), Borsos Döníz (OE KVK), Sándor Tamás (OE KVK). A verseny végeredménye a következőképpen alakult: 

Összesített kategória

  1. helyezés: ByteBusters csapat (Noll Ádám, Papp Norbert) 
  1. helyezés: Daeda-lost csapat (Falus Áron, Rákoczy Zsombor, Sáska Gábor, Tóth Zoltán) 
  1. helyezés: Jerry csapat (Csóka Ákos, Gyarmati Csaba, Szczuka Bendegúz András) 

Tervezés és kivitelezés kategóriában Gépészeti Különdíj

Jerry csapat (Csóka Ákos, Gyarmati Csaba, Szczuka Bendegúz András) 


Tervezés és kivitelezés kategóriában Beágyazott rendszerek Különdíj

ByteBusters csapat (Noll Ádám, Papp Norbert) 

Dinoco csapat (Otlakán Péter, Tóth Tamás, Üveges Krisztián Tibor) 


Sprint kategóriában I. helyezés

ByteBusters csapat (Noll Ádám, Papp Norbert) 


Összesített kategória „Never give up”: 

Manhatten projekt csapat (Stélvio Da Silva, Tuzolana Quialanda) 

GigglyGear csapat (Barabás Dániel, Maslonka Levente, Tóth Lili) 


A helyezetteknek gratulálunk, a verseny 2. futamát 2024.09.27-re tervezzük a Kutatók Éjszakája 2024 rendezvényre tervezzük. 

Szeretnénk köszönetet mondani minden önkéntes segítőnek, akik közreműködtek a verseny lebonyolításában!

Sándor Tamás 

Labirintusverseny 2024

Stream: https://www.youtube.com/live/8ANkuNJyOfM

Aktuális információk elérhetők! – Information also in English!

Szeretnéd próbára tenni tudásod egy robotépítő csapatversenyen?

A 2024-es verseny, II Labirintusverseny szabályzata, ütemezése elérhető. Már jelentkezni is tudtok!


  • 1. Találkozó
    • Téma: Tájékoztató, szabályismertető, tervezés alapjai, Q&A
    • Időpontja: 2024.02.22. (csütörtök) 15:15h OE, Tavaszmező, A épület, Tanácsterem
  • 2. Találkozó
    • Téma: Tervezési szempontok, tanácsok, Q&A
    • Időpontja: 2024.03.07. (csütörtök) 15:15h OE, Tavaszmező, A épület, Tanácsterem
  • 3. találkozó
    • Téma: Vezérlések, szabályozások, Q&A
    • Időpontja: 2024.03.12. (kedd) 17:30h, OE, Tavaszmező, A épület Tanácsterem

A személyes konzultációkra van lehetőség igén esetén a borsos.doniz@uni-obuda.hu vagy a sandor.tamas@kvk.uni-obuda.hu e-mail címeken egyeztetve.

Kérjük, hogy mindenki dolgozzon a terveken és készítse a dokumentációt, prezentációt hozzá. A tervbemutatók időpontja egyeztetés alatt.

A jelentkezések leadását még várjuk!

!!!English consultations separately!!!


Tervek beadásának határideje: 2024.03.17.

A dokumentációt kérjük a borsos.doniz@uni-obuda.hu és sandor.tamas@kvk.uni-obuda.hu címekre elküldeni és a Teams csoportba a File-ok közé feltölteni a Tervek mappába (https://obudaiegyetem.sharepoint.com/:f:/s/Labirintusverseny2024/EtAvjJSLsYNLpUPXgVS4J4YBIc1bM2VypB_heNgP1A_DAg?e=o9Kc8Z) . Tárgy: Labirintus_terve_24

File neve legyen: Labirintus_24_CSAPATNÉV

Formátum: PDF

Tervdokumentacio_sablonLetöltés

TervPPT_sablonLetöltés


Deadline for submission of designs: 17.03.2024.

Please send the documentation to borsos.doniz@uni-obuda.hu and sandor.tamas@kvk.uni-obuda.hu and upload it to the Teams group in the Files section of the Tervek folder (Tervek).

Subject: Labirintus_terve_24

File name: Labyrinth_24_TEAMNAME

Format: PDF

Project_templateENLetöltés

PresentationENLetöltés


Teams csoport információk megosztására és kapcsolattartásra: Labirintusverseny 2024 (eeun2sw)

Teams group for sharing information and contacting: Labirintusverseny 2024 (eeun2sw)


Időpont: 2024.06.14. !!!ÚJ IDŐPONTBAN!!!

Helyszín: Óbudai Egyetem, Tavaszmező G épület Zsibongó


Tervezett Program:

  • 9:30 Nyitó rész
  • 10:00-12:00: Verseny I. része
  • 12:00-13:00: Szendvicsebéd
  • 13:00:15:00: Verseny II. része
  • 15:00-15:30: Eredményhirdetés, zárás

Szabalyok_2024Letöltés

Rules_2024Letöltés

Demo pálya


Tavaszmező G épület Zsibongóban nyitvatartási időben lehet gyakorolni, ha a tesztpálya elkészült. Erről értesíteni fogjuk a csapatokat.


Látogatói regisztráció: https://kando-szakkoli.uni-obuda.hu/labirintusverseny-2024-latogatoi-regisztracio/

Pályaorientáció 4.0 a Váci Digitális Alkotóműhelyben a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégium támogatásával 

Ismét meghívást kapott a Váci Szakképzési Centrumtól a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégium, hogy a váci egy hetes Pályaorientáció 4.0 rendezvényt ( https://www.facebook.com/palyaorientacio4.0 ) támogassa a villamosmérnöki területen egy napos (2024.07.02.) programmal. A program keretében a Kandó Szakkollégium tagjai segítségével a résztvevő diákok ismeretet kaptak a beágyazott rendszerek világába egy bináris dobókocka összeszerelése és beüzemelése során. A négy fős diákcsoportok váltogatták egymást a forrasztási és programozási feladatok során. A program végeztével az általános iskolás diákok nagy örömmel vihették haza a saját maguk által készített áramköröket. 

Az egyes napok végén áttekintette és értékelte a programokat a tábori csapat, ennek szófelhős összefoglalója látványos: 

Minden fiatal megtalálta az érdeklődési körét, akinek már megvolt, az pedig elmélyedhetett benne. 

A tábor csapatot kovácsolt a részvevőkből és a „Mit adott nekem a tábor?” zárókérdésre megható visszajelzéseket írtak a gyerekek: 

Sándor Tamás 

NYÁRI INGYENES STEM-GYEREKPROGRAMOK AZ ÓBUDAI EGYETEMEN! – 2024.08.01-02. – Beszámoló

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégiuma, az Óbudai Egyetem, a STEM Iroda – Magyarországi STEM Platform és az MVM Zrt. közös szervezésében ingyenes STEM-gyerekprogramot indítottunk korábbi és kiemelkedően teljesítő táborozóink számára! 

A program Sándor Tamás, egyetemi tanársegéd és szakkollégium igazgató szakmai vezetésével indult el az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán. A gyakorlati oktatást és szervezést Borsos Döníz, egyetemi tanársegéd és Juhász Gergő, egyetemi gyakornok segítségével valósítjuk meg. 

Az első nap során a gyerekek kipróbálhatták a Sphero robotot, meglátogattak egy hangstúdiót, betekintést nyertek egy közvetítő kocsi működésébe, valamint megismerkedhettek a távközlési labor világával. 

A mai nap az elektronikai laborban kalauzoljuk el a résztvevőket, ahol megismerkednek a forrasztópákával, multiméterrel, valamint az áramkörök különböző elemeivel, mint az ellenállások, kondenzátorok és diódák. A laboratóriumi biztonsági előírásokat betartva forrasztási technikákat tanulnak, beleértve a forrasztópáka helyes használatát, az alkatrészek beültetését és rögzítését az áramköri lapon. A gyerekek projektmunkaként egyszerű áramköröket építenek, majd az elkészült áramköröket multiméter és oszcilloszkóp segítségével tesztelik. Emellett hibakeresési technikákat is elsajátítanak, ami fejleszti problémamegoldó készségüket. 

Projektmunkák: 

  1. Egyszerű áramkör megépítése 
  2. Elektronikus dobókocka működését vezérlő algoritmus közös programozása 
  3. Napelem beépítése és tesztelése 

A programsorozat második napján az MVM Zrt. támogatásának köszönhetően különleges látogatást teszünk a Paksi Atomerőműbe. A gyerekek szakértői előadás keretében ismerhetik meg az atomerőmű működését, biztonsági rendszereit és a nukleáris energia szerepét. A látogatás nemcsak az elektronikai ismeretek bővítésére, hanem a gyerekek érdeklődésének felkeltésére is kiválóan alkalmas, miközben egy életre szóló élménnyel gazdagodnak a Paksi Atomerőmű megtekintése révén. 

Eredeti oldal forrása: https://stem.uni-obuda.hu/nyari-ingyenes-stem-gyerekprogramok-az-obudai-egyetemen/

Egyetemünk oldalán is olvasható beszámoló a táborról: https://uni-obuda.hu/2024/08/06/nyari-ingyenes-stem-gyerekprogramok-az-obudai-egyetemen/